Krajem 2010 godine usvojen je prostorni plan Nacionalnog parka Tara, koji posebno tretira razvoj turizma na planini Tari, a unuter ove oblasti definiše pet razvojnih turističkih zona za celogodišnji turizam: Predov krst, Bajina Bašta, Perućac, Kaluđerske Bare i Mitrovac.

Razvojnu zonu „Kaluđerske Bare, pored već započete komercijalizacije (Kaluđerske Bare, Sokolina), pre svega, u funkciji planinskog turizma, karakteriše i intenzivna vikend izgradnja u drugim naseljima (Šljivovica, Osluša).

Na ovom prostoru se u okviru nekoliko smeštajnih kapaciteta (hoteli „Omorika” i „Beli Bor”, motel „Džogazi” i etno apartmani) nalazi oko 800 ležaja.

Položaj na visini od oko 1200m n.v. čini da je ovo područje prevashodno pogodno za razvoj planinskog turizma zimi (alpsko, nordijsko skijanje) a pešačenje i biciklizam leti, potom zdravstveni (planinski velnes) i poslovni (konferencije, radionice i sl.).

Planira se:

- rekonstrukcija hotela Omorika, Tara i Beli Bor;

- izgradnja sportskog centra na 4.000 m2 uz hotel Beli Bor;

- izgradnja planinskog hotela u formi malog sela s planinskim kućama po uzoru na Dorfhotele na Osluši;

- izgradnja Planinskog sela Kaluđerske bare na površini i kapacitetu u skladu sa uslovima nadležnog zavoda za zaštitu prirode;

- prepisivačka škola u Rači / Lađevcima (škola kaligrafije);

- staza za skijaško trčanje (15 – 25 km) – Kaluđerske bare – Osluša

- staza zdravlja – uređena staza dužine oko 2 km, sa oko 10 –ak punktova za rekreacione aktivnosti;

- sistem šetno-biciklističkih staza u okolini Kaluđerskih Bara;

- golf teren, ukupne površine oko 60 hektara;

- škola jahanja površine oko 20 hektara, sa konjušnicom od 10 – 15 grla, sistemom staza za jahanje, terenom za učenje jahanja;.

- „iznad” hotela Omorika je planirana zona „rehabilitacije” sa amfiteatrom, informativnim punktom, servisom (eventualno benzinskom stanicom), a u skladu sa propisanim režimima zaštite i zakonom.