Vizitorski centar u Parku prirode - Novo zdanje u srcu mokrogorskih brda za ekologiju, boravak gostiju i rad „rendžera”

Na Mokroj gori juče je u prisustvu ministra životne sredine Olivera Dulića i reditelja Emira Kusturice otvoren prvi Nacionalni vizitorski centar. Ministar Dulić napomenuo je da je to prvi državni objekat koji je izgrađen nakon 30 godina. - Vizitorski centar služiće za edukaciju studenata, novinara, državne administracije i svih zainteresovanih. Planiramo da izgradimo još takvih centara u privrednim dobrima - istakao je Dulić.

Mokra Gora – U srcu mokrogorskih brda i miru borovih šuma, na osmom kilometru vijugavog asfaltnog puta iznad Drvengrada, pogled iz snežne beline začas privuče jedna sasvim nova četvorospratna građevina, u tradicionalnom stilu napravljena. To je Vizitorski centar Parka prirode „Šargan – Mokra Gora“, višenamensko zdanje koje je juče zvanično otvoreno.

Čitav objekat, na oko 2.100 kvadrata, potpuno je uklopljen u nenarušenu prirodu ovog područja. Drvo je glavni materijal, unutra i spolja, i to farbom nenarušeno. Nameštaj od kuvane bukovine, rađen rukama vrednih stolara, zrači toplinom domaćeg na svakom koraku. Kotlarnica objekta radi na drveni pelet, obnovljivi izvor energije s vrlo niskim stepenom zagađenja okoline. A sve vešto usklađeno s modernim sadržajima: tu je prvi lift u Mokroj Gori, u sobama su „plazma“ televizori i bežični Internet, u objektu dvorana i sale za seminare, spolja staza za skijanje podno žičare...

Sve ovo namenjeno je organizovanju raznovrsnih programa u Vizitorskom centru, u čiju je gradnju nosilac investicije Park prirode „Šargan – Mokra Gora“, uz pomoć Ministarstva životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, uložio oko 45 miliona dinara. Ovde će se okupljati oni koji se za zaštitu životne sredine i razvijanje ekološke svesti zalažu, dolaziće na seminare i sastanke. Centar će koristiti i zaposlenima u Parku prirode kao poslovno-kancelarijski kompleks: deo zdanja služiće kao upravna zgrada mokrogorskih „rendžera“ zaduženih da nagledaju zaštitu svih 11.000 hektara ovog parka. Takođe, tu je i hotelski deo za goste koji bi ovde da borave: restoran i kafe u prizemlju, te 24 komforne sobe sa oko 60 ležaja na spratovima objekta.

Direktor Parka prirode „Šargan – Mokra Gora“ Emir Kusturica kaže za „Politiku“ da je Vizitorski centar mesto na kome će se u budućnosti razvijati svest o značaju zaštite životne sredine:

– U Parku prirode se na toj zaštiti itekako radi. Izvesno je da nijedna zaštićena zona na Balkanu nema ovoliko izgrađene infrastrukture. Kroz ovih 11.000 hektara vijuga 15 kilometara već završene kanalizacije, vodovod je izgrađen u dužini od 14 kilometara, internet-konekcija je ovde na 1.500 metara nad morem brža nego u mnogim delovima Beograda, ideja o održivom životu i razvoju primenjena je u punom smislu reči. Za ilustraciju rečenog, u Srbiji se godišnje iscedi 42.000 tona otpadnih voda koje odu pod zemlju ili neprečišćene direktno u reke. U Mokroj Gori nijedna kap otpadnih voda ne ide ni u zemlju ni u reke, što je postignuto za samo četiri godine postojanja Parka prirode. Ovde je, kao što se zna, ispočetka bilo otpora ovoj našoj misiji, ali je svest o zaštiti životne sredine ipak prevladala – ističe Kusturica.

U ovom zdanju se trenutno održava dvodnevni seminar o zaštiti prirode u Srbiji i uspostavljanju projekta „Natura 2000”, sa osvrtom na rad naših zaštićenih područja, red u njima, čuvarsku službu i ostale srodne teme. To je, kažu u Parku prirode, prvi od niza budućih važnih domaćih i međunarodnih okupljanja u novom centru, podignutom na mestu koje će mnoge ljubitelje odmora u pravom prirodnom ambijentu očarati i privući na višednevni boravak.

Gradnja Vizitorskog centra samo je jedan od aktuelnih poduhvata Emira Kusturice i njegovih saradnika u Mokroj Gori. Samom kraju su ovde privedeni svi radovi na savremenom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, uz izgradnju vodovoda i kanalizacije za ovo područje. U Drvengradu je nedavno završen novi objekat sa 16 luksuzno opremljenih apartmana, kao i novi višenamenski amfiteatar. Na skijalištu Iver napravljena je akumulacija za vodu, kapaciteta 5.300 kubika, za potrebe veštačkog osnežavanja. Nedaleko od Vizitorskog centra uskoro kreće gradnja olimpijskog sela sa dvadesetak kuća. Na Belom Rzavu treba da se pravi mini-hidroelektrana instalisane snage 100 kilovata, a tu je i niz drugih planova.