Planina Tara

Masiv Tare nalazi se u zapadnom delu Srbije, u graničnom pojasu prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Sa juga i jugoistoka, Tara je oivičena rekom Kamišnom i Kremanskom kotlinom oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru. Na istoku se naslanja na ogranke Ponikava i Stapara. Na severoistoku granicu joj čini reka Pilica. Sa severa masiv Tare oivičen je kanjonom reke Drine, sa severozapada rekom Derventom, dok je sa zapada omedjan Belim Rzavom. Površina Planine Tare u navedenim granicama je 183 km2, a nadmorska visina iznosi 1000m do 1200m. Najviši vrh Tare je Zborište sa nadmorskom visinom od 1544 m. Tara je prostor čiste i netaknute prirode. Zahvaljujući njenim povoljnim klimatskim i geološkim faktorima, iskazuje izuzetno pozitivnu ulogu na život i zdravlje biljaka, životinja i čoveka. Vazduh, svojim kvalitetom i čistotom predstavlja neprocenjivu vrednost i pravu oazu zdravlja. Planina Tara, bogatstvom svog biljnog i životinjskog sveta, predstavlja riznicu sadašnjeg, ali i, na drugim mestima, davno izumrlog životnog blaga. Upravo ovde raste čuvena Pančićeva Omorika, relikt i endemit zaostao još iz praistorije i opstao samo na ovim prostorima. Omoriku je otkrio naš veliki naučnik Josif Pančić po kome je kasnije ova „nova fela četinara“ dobila ime „Pančićeva Omorika“.

predov krst tara

U obodu planine Tare nalaze se i nezaobilazne turističke atrakcije: Zlatibor, kao i muzejska železnica „Šarganska osmica“, etno selo Mećavnik (Drvengrad) i nadaleko čuvena Kremna, u kojima se dodiruju Zlatibor i Planina Tara. Zlatibor je planina izuzetne lepote, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, obiluje zatalasanim visoravnima ispresecanim brojnim rečicama i planinskim potocima. Zlatibor je najposećenije planinsko turističko mesto u Srbiji. Nalazi se na 1000 m nadmorske visine i svojevrsna je vazdušna banja - leti oaza mira, a zimi skijaški centar.

tara zvezda priroda

Šarganska osmica je jedinstveno remek delo svetskog graditeljstva. Na relativno malom prostoru i nepristupačnom kamenom terenu, savladana je velika visinska razlika prugom koja kruži preko Mokre Gore i Šargana, kroz sistem tunela i mostova, praveci oblik broja „8“ po čemu je i dobila ime. Ova pruga uskog koloseka svojevremeno je povezivala Beograd i Sarajevo a danas je obnovljena na potezu od Višegrada, preko Mokre gore do Kremana i služi u turističke svrhe. Kremna su rodno selo slavnih proroka Tarabića, a u kojem možete i upoznati predele u kojima je nastalo čuveno Kremansko Proročanstvo. Etno selo Mećavnik (Drvengrad), jedan je od turističkih bisera ovoga kraja. Kuće i građevine na Mećavniku uglavnom su novoizgradene kopije autentičnih vajata sa ovog područja. Neke od njih su čak originalne, uz puno pažnje rasklopljene i prenesene sa obližnjih planinskih obronaka, a zatim u Mećavniku ponovo sklopljene.

tara zaovine jezero

"Ja ovako zamišljm raj", reči su direktora Evropske federacije za zaštitu prirode i nacionalnih parkova, gospodina Etkina Klarka prilikom posete Planini Tari, a jedna slovenska legenda kaže kako je planinu Taru, zbog svojih brojnih i neponovljivih prirodnih lepota, izabrao dobri bog Tar, da na njoj proživi svoj božanski život, a  po kome je ova planina i dobila ime. Spoj izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, Planina Tara predstavlja retku turističku dragocenost i idealno mesto za odmor i rekreaciju, kako za vrhunske sportiste i planinare, tako i za rekreativce i zaljubljenike u prirodu. Zahvaljujući idealnim prirodnim uslovima i značajnim smeštajnim kapacitetima, kako hotelskim, tako i seosko-apartmanskim, pruža izuzetne mogućnosti za turizam svih 365 dana u toku godine.