Pokušaj da se oživi opustelo selo na Tari

Ideje ne nedostaju - U planu je da se urede plaže na obližnjem Zaovinskom jezeru, škola pretvori u odmaralište i izgradi spomen-muzej posvećen Josifu Pančiću


Prelepo ali opustelo selo Zaovine na Tari odlučilo je da iskoristi svoje prirodne lepote, okrene se turizmu i tako zaustavi propadanje. Ljudi rodom iz ovog sela isplanirali su da urede plaže na obližnjem Zaovinskom jezeru, pretvore školu u odmaralište, izgrade spomen-muzej posvećen Josifu Pančiću i da tako Zaovine postanu novi turistički dragulj Srbije.

Selo Zaovine nalazi se između Nacionalnog parka „Tara" i Parka prirode „Mokra Gora" i odnedavno je i ono zaštićeno područje. Poznato je po jedinstvenim stablima Pančićeve omorike, puno je raznovrsnih šuma i lekovitog bilja, proplanaka. U planini, na oko 900 metara nadmorske visine, lepotom pleni Zaovinsko jezero, sa biserno čistom vodom, nad kojim se nadvijaju vrhovi Tare.

I pored sve te lepote, Zaovine postaju sve starije, mladih skoro da nema. U potrazi za poslom mladi odlaze u gradove. Kažu nema vodovoda, postoji samo glavna saobraćajnica, dok su sporedni putevi ka zaseocima presvučeni samo makadamom, a kvalitet zemlje i visina ne dozvoljavaju da se bave poljoprivredom. Došlo je dotle da škola, koja je nekada brojila 300 đaka i koja je adaptirana pre pet godina, pre dve godine bude zatvorena. Sada Zaovine uglavnom opsedaju vikendaši, ali ni oni nisu zadovoljni infrastrukturom.

Ima nade za Zaovine

Ovaj raj vapi za turističkim razvojem. Uz uređenje obala jezera za plaže, izgradnju nekog odmarališta ili hotela i malo veća ulaganja u vodovod, Zaovine bi postale nova turistička atrakcija, a mladi ostali na selu. Toga su svesni u zavičajnom udruženju Zaovljana i ljubitelja Tare, nazvanom „Tara eko-sistem", koje okuplja oko 3.000 članova u čitavoj Srbiji. Predsednik tog udruženja Rade Jezdić, direktor osnovne škole u Rogačici, a pre dve godine i dobitnik Svetosavske nagrade kao najbolji učitelj, poručuje da ima nade za Zaovine, za 500 stanovnika i za oko 50 nezaposlenih „momaka", mahom starijih od 40 godina.

- Najvažnije je da uredimo kupališta na Zaovinskom jezeru, koje je u sistemu HE „Bajina Bašta". Sa besprekornom čistom vodom, velikom količinom razne ribe i uređenim plažama, jezero će predstavljati mamac za turiste. Podneli smo zahtev Upravnom odboru Hidroelektrana za dozvolu da napravimo pet plaža. Od uprave HE „Bajina Bašta" usmeno smo dobili obećanje za uređenje tri plaže. U maju očekujemo i potpise, a u junu bi počela izgradnja plaža, i to kod Lazića brane, u zaseoku Jelisavčići i ispod centra sela, Vežanje - kaže Jezdić.

On dodaje da će svaka plaža imati svoj prateći sadržaj. Tako bi na brani Lazići izgradili manji spomen-muzej posvećen Josifu Pančiću. Činile bi ga kućice sa vidikovcem od drveta i kamena, a Zaovljani već imaju i najavljenu pomoć od raznih institucija. Ostale bi plaže takođe imale bar po jednu kućicu ugostiteljskog tipa.

Pročitajte ceo tekst na:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/159837/Zaovine+se+okre%C4%87u++turizmu.html